PRIMER TRIMESTRE

EL CONTE


LES LLENGÜES ROMÀNIQUES

Una llengua és un signe d'identitat d'un poble i un element cohesionador de qualsevol comunitat. La llengua és patrimoni dels parlants i morÓ quan la comunitat lingüística també mor, siga físicament o siga ocupada per una llengua amb més poder. És per això que tots hem de respectar la diversitat lingüística, que és una manera de respectar la diversitat cultural dels pobles del món. I, per començar a fer-ho, el primer que cal fer és defensar la nostra identitat (cultural i lingüística), valorant i promovent l'ús de la nostra llengua (allò que es coneix com a "lleialtat lingüística").
Tots sabeu que la nostra llengua, el català, és una llengua romànica, com el castellà, el francès... Les llengües romàniques són les derivades del llatí vulgar que es parlava en els territoris de l'imperi romà. I, encara que cada llengua té un nombre de parlants distint, té una literatura, unes característiques, etc., totes, tant les que són romàniques com les que no, totes tenen la mateixa importància. Ací teniu un mapa amb les distintes llengües romàniques que es parlen a Europa. Comproveu que les que hi apareixen són les mateixes que teniu al vostre llibre de text i, si no ho són, intenteu endevinar per què.

SINONÍMIA I ANTONÍMIA


Ací teniu una sèrie d'activitats autoavaluables per practicar aquests fenòmens lèxics. Proveu a fer-los!


LES CATEGORIES GRAMATICALS





LA NOVEL·LA

Comencem el curs amb un model textual que segur que coneixeu: la NOVEL·LA. Pot ser el gènere narratiu que més us sone siga el conte; doncs bé, la novel·la és semblant al conte: també conta una història, tot i que ho fa amb més detall i emprant, evidentment, més recursos. Ací trobareu un esquema de les seues característiques i estructura:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada